Seitsemän huomioon otettavaa asiaa käytettyä vesijettiä ostaessa

Kesä lähestyy ja järvet sekä merenrannat houkuttelevat nauttimaan lämpimästä kesäsäästä. Yksi viime vuosien villitys on ollut vesijetit eli vesiskootterit. Niillä on voinut lähteä kätevästi oman mökin rannasta ja nauttia vauhdin huumasta yksin, kaksin tai kaveriryhmän kanssa.

Vesijettejä voidaan vuokrata, mutta yhä useampi haluaa ostaa sellaisen joko uutena tai käytettynä. Luonnollisesti käytetyt vesijetit voivat olla budjettiystävällisempiä, mutta mistä tiedät mihin täytyy kiinnittää huomiota käytettyä vesiskootteria ostaessa?

1. Mieti ensin budjetti ja katso mihin se riittää

Ensimmäinen etsintää rajoittava tekijä on budjetti. Myynti-ilmoituksia selaamalla saat heti käsityksen siitä, mihin sen hetkiset säästösi riittävät ja minkälaisiin vesiskoottereihin rahasi tulevat riittämään. Voit sen perusteella alkaa etsimään tietoa malleista ja merkeistä.

Jos taas haluat ostaa täysin uuden, mutta rahasi eivät juuri sillä hetkellä riitä siihen, voit tällöin miettiä lainan hakemista. Muista kuitenkin ennen lainanottoa vertailla myös eri lainanantajia, ja se onnistuu parhaiten täältä.

2. Harkitse myös halpoja vaihtoehtoja

Tänä päivänä markkinoilla on myös lukuisia edullisia vesijettejä, jotka ovat yhtä lailla varteenotettavia vaihtoehtoja. Mieti siis monipuolisesti erilaisia vaihtoehtoja, käy testaamassa niitä tai ota yhteyttä vesijettien maahantuojaan lisätietoa varten. Tee vasta sen jälkeen päätös siitä, minkä mallin haluat ostaa.

3. Testaa vesiskootteri vedessä

Tämä on yksi suurimmista virheistä, jonka ostaja voi tehdä: olla testaamatta vesijettiä vedessä. Paras ajoitus on siis ostaa se keväällä tai kesällä, jolloin järvet ovat sulat ja pääset kokeilemaan, miten menopeli toimii oikeasti.

Testaa tällöin ajomukavuus ja jetin suorituskyky. Tällöin myös kierrosten pitäisi pysyä vakaana myös suuremmissa nopeuksissa. Tarkista myös, ettei yksikään varoitusvalo pala. Kysy omistajalta testin aikana kohtaamista ongelmista.

4. Kysy vesijetin huollosta ja aikaisemmasta käyttöhistoriasta

Yleisesti vesijettejä käytetään vuodessa yhteensä noin 30 tuntia. Tätä ylittävät tuntimäärät tarkoittavat raskasta käyttöä, joten myös tällöin vesijetti on täytynyt huoltaa kunnolla, jottei ongelmia ala syntyä. Huoltohistoria tulisi olla nähtävissä esimerkiksi kuiteista tai raporteista, ja niiden pitäisi olla nähtävillä ostohetkellä.

Huollossa kiinnitä huomiota myös siihen, kuka se on tehnyt: ammattitaitoinen huoltoyritys vai omistaja itse, jolloin se ei välttämättä ole tehty oikeaoppisesti. Lisäksi on tärkeää, että vesijetti on säilytetty asiallisesti myös talvisin esimerkiksi lämmitetyssä autotallissa tai varastossa.

5. Tarkista vesiskootteri ulkoapäin

Katso tarkasti skootterin kunto ja ulkoasu. Etsi erityisesti vaurioita, kolhuja ja reikiä, jotka voivat mahdollisesti päästää vettä vesijetin sisään ja täten myös moottoriin. Kolhut ja vauriot kertovat myös entisen käyttäjän varovaisuudesta vesijettiä kohtaan.

Paljon kolhuja sisältävää vesijettiä tuskin on huollettu kovin perusteellisesti, koska omistaja selkeästi ei välitä edes sen ulkonäöstä. Lisäksi se voi kertoa villistä ajotyylistä, joka on voinut aiheuttaa väsymystä moottoriin.

Katso myös onko siinä ruostetta ja kysy, onko vesijetti uponnut joskus täydellisesti. Joutuessaan veden alle vesijetin penkit imevät itsensä täyteen vettä, joka ei haihdu pois pitkään aikaan ja täten vesijetin nostaminen on erittäin vaikeaa lisäpainon takia.

6. Tarkista moottorin kunto

Katso myös moottorin kunto. Vaikka et ymmärrä moottoreista sen enempää, voit helposti nähdä jos moottori on likainen tai syöpynyt veden takia (etenkin suolavesi tekee tämän).

Myös rikkinäisen näköiset johdot ja hävinneet pultit kertovat siitä, ettei vesijettiä ole huollettu tai ylläpidetty, joten voit joutua maksamaan suuria summia myöhemmin jopa uudesta moottorista.

7. Tee ostopäätös harkiten

Älä kiirehdi ostopäätöksen kanssa, vaan mieti ja punnitse vaihtoehtoja tarkasti ennen kuin lähdet lopullisille ostoksille. Mieti samalla myös vesijetin käyttöön liittyviä muita maksuja, kuten vakuutukset, huollot ja siirtäminen paikasta toiseen.

10 Sep 2021

VML Sponsor

© 2024 Vmlsponsor.fi. All Rights Reserved.